Svensk EM-förlust mot Finland på Bergshamra

Utifrån att Sverige i VM för ett år sedan förlorade mot Finland med 0–49 var lördagens 0–10-förlust inför 413 åskådare på Bergshamra IP i Solna ett steg framåt. Men förlust blev det och Sverige har inlett EM-turneringen i amerikansk fotboll för damer 2023/24 med två nederlag, borta mot Storbritannien och nu hemma mot Finland. Turneringen fortsätter för svensk del under 2024 med matcher mot Spanien och Tyskland.

Se matchen på SWE3 Play

Matchstatistiken

Den första kvarten i EM-matchen den 26 augusti 2023 blev utan poäng då båda lagens anfall hade svårt flytta bollen nedåt plan. Sveriges Melina Malaxos försökte, innan hon tvingades utgå med en skada, hitta luckor men dessa luckor stängdes effektivt igen av ett imponerande finskt försvar. Även det svenska försvaret spelade dock bra, men precis i inledningen av den andra kvarten kan Annika Kyröläinen sparka in ett 27 yards långt field goal och ge de blåvitklädda gästerna ledningen med 3–0, vilket också är resultatet efter den första halvleken.

Poängsnålt, jämt och spännande med andra ord, men redan på Sveriges andra offensiva spel i den andra halvleken slår oturen till – Finlands Oona Tuomi kan plocka ner en interception vilket gör att finskorna kan skicka in sitt anfall på Sveriges 38-yardslinje. Fem spel senare kan QB Essi Söderholm springa in 9–0 till Finland vilket blir 10–0 efter Annika Kyröläinens extrapoängsspark.

10–0 ska också bli slutresultatet i matchen. En passning från Sveriges QB Linda Widberg fram till Selma Lindén flyttar bollen ner till Finlands 19 yardslinje, men närmare finskornas målområde än så kommer inte Sverige i matchen. Det svenska anfallsspelet tog förvisso steg åt rätt håll jämfört med matchen mot Storbritannien tidigare i år men väntar fortfarande på att komma igång ordentligt. 10 yards på 43 offensiva spel i matchen var inte tillräckligt för att hota Finland.

Det svenska försvaret imponerar och håller Finland till endast 10 poäng. Heidi Svensson Duric och Sara Lidner, med stor hjälp av en svensk defensiv linje som sliter matchen genom, är tacklingsmaskiner från sina linebackerpositioner och leder det svenska försvaret med 12 resp. 8 tacklingar. En interception av Hedvig Palocci sätter stopp för fler finska poäng i den andra kvarten.

I Finland springer running back Mari Jääskelä 24 gånger för 70 yards medan QB Essi Söderholm springer för 44 yards och en touchdown samtidigt som hon får fram 7 av 10 passningar för 83 yards, fyra av dessa till Kirsti Nirhamo för 71 yards. Anna Hedström leder Sveriges anfallsspel på marken med 7 yards på 8 försök medan Selma Lindén och Anna Feiff tar emot två passningar vardera. QB Linda Widberg hittar rätt med 6 av 19 passningar för 47 yards med två interceptions.

En stor anledning till att Sveriges anfall hade svårt att få upp farten var att Finlands defensiva spelare lite ofta befann sig i Sveriges bakfält och ofta var det Anni Alanko som ställde till med oreda. Hon utsågs välförtjänt till Finlands MVP i matchen medan Sara Lidner fick samma utmärkelse i Sverige för andra landskampen i rad. Totalt hade Finland 14 tacklingar som orsakade en förlust av hela 75 yards för Sverige.

Men trots nederlaget var matchen mot Finland ett steg framåt för Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll, både jämfört med VM förra sommaren och jämfört med EM-premiären mot Storbritannien tidigare i vår. En gedigen insats saknade det där lilla extra för att blåklädda Sverige på riktigt skulle kunna hota Finland.

Sverige har nu inlett EM-turneringen 2023/24 med två nederlag, borta mot Storbritannien och hemma mot Finland. Turneringen fortsätter under 2024 med matcher mot Spanien och Tyskland.

Övrigt noteratbart från matchen är att Ida Handel gjorde landskamp nummer 20 för Sverige och därmed kvalificerade in som ”Stor tjej”, samtidigt som medan Julia Olsson gjorde landskamp nummer 24 och därmed blev den som gjort flest landskamper av alla på damsidan inom svensk amerikansk fotboll.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.