Stockholm Mean Machines tog nytt guld efter poängrik SM-final

SM-finalen i amerikansk fotboll för herrar 2023 innehöll det mesta: två anfallsglada lag som tillsammans stod för 926 yards och 90 poäng, heta känslor som bland annat resulterade i tre utvisningar och en match som stod och vägde nästan hela vägen. Men mot slutet kunde de regerande svenska mästarna Stockholm Mean Machines dra ifrån på Zinkensdamms IP i Stockholm och ta ett nytt SM-guld genom att besegra Tyresö Royal Crowns med 55–35 (28–21).

Se eftersändningen av SM-finalen på SWE3 Play

Matchstatistiken från SM-finalen finns här

Stockholm Mean Machines Mark Pappas utsågs till Årets Quarterback i Superserien Herr 2023 och Anton Blomgren utsågs till Årets Wide Receiver. Och de två blev matchavgörande även i finalen. Pappas stod för hela åtta touchdowns i matchen, han passade för fem och sprang in tre på egen hand. Anton Blomgren tog emot fyra av dessa touchdowns och slutade matchen med åtta mottagningar för 184 yards.

SM-finalen var Stockholm Mean Machines sjätte raka final och man har nu vunnit två raka SM-guld, fyra av de sex senaste och 15 totalt.

Trots hotande mörka moln blev SM-finalen för herrar den 8 juli en solig historia inför 1 268 åskådare på Zinkensdamms IP. Och det var de regerande svenska mästarna Stockholm Mean Machines som tog ledningen när ovan nämnde Mark Pappas, Stockholms amerikanska quarterback, i matchinledningen hittade fram med en 11-yard lång touchdownpassning till Matthew Retzlaff.

Men Tyresö Royal Crowns visar snart att årets serietvåa i Superserien Herr skulle bli att räkna med i SM-finalen. Man gör en imponerande match och gör ställningen till 7–7 när Christopher Thompson returnerar en punt – som han först tappar med resultatet att bollen studsar runt på marken en stund innan han själv kan plocka upp den igen – för en touchdown. Och Tyresö tar ledningen när Malcolm Engström skapar en fumble som ger Royal Crowns bollen långt ner på Stockholms planhalva, ett utmärkt läge som slutar med att Oliver Lundberg kan springa in en enkelt touchdown.

Oturligt nog för det vitklädda bortalaget i denna SM-final står ledningen bara i tre spel. Fler än så behöver inte Mark Pappas som passar fram till tidigare nämnde Anton Blomgren för en 44-yards touchdown-passning. Men Tyresö återtar den hägrande ledningen när Tyresös amerikanska quarterback, Hamish McClure, hittar fram till Kevin Börzsei som dansar förbi två Stockholms försvarare och åter för upp Tyresö i ledningen, nu med 21–14.

Poängen fortsätter att trilla in och Stockholm kvitterar till 21–21, återigen genom firma Pappas-Blomgren. Det oavgjorda resultatet ser ut att stå sig till halvtid men i första halvlekens slutsekunder kan Pappas, som efter att knappt ha sprungit med bollen under säsongen i finalen springer med densamma åtta gånger för 107 yards, hitta en öppning på Tyresös vänsterkant. 15 yards senare har han fört upp Stockholm i halvtidsledning, 28–21.

Känslan i paus är att favoriten Stockholm är skakade över den jämna matchen och att Tyresö med lite flyt hade kunnat var i ledningen i densamma. Och Tyresö kommer ut stark i den andra halvleken – en imponerande drive från egen 24-yardslinje avslutas med att Hamish McClure springer in 28–28.

Men mönstret från den första halvleken upprepar sig: medan Tyresö förvisso flyttar bollen i anfallet får de slita för sina poäng på ett helt annat sätt än vad Stockholm behöver göra (Tyresö har under matchen 6,6 yards per spel, jämfört med Stockholms 8,8). Och detta mönster upprepar sig även nu, för efter Tyresö långa drive behöver Mean Machines återigen bara tre spel på sig innan Mark Pappas springer 51 yards för en touchdown och åter tar upp Stockholm i ledningen, 34–28.

När Stockholm utökar sin ledning till 42–28 – och jo, det är återigen Mark Pappas som passar fram till Anton Blomgren – känns det på läktarplats som att matchen är på väg att gå Mean Machines väg. Men då kliver en av planens utropstecken, Tyresös running back Oliver Lundberg, in i handlingen. Lundberg tar avsparken på efter Stockholm touchdown på egen 6-yardslinje, sätter på raketmotorn, hittar en lucka till höger och springer 94 yards hela vägen ner in i Mean Machines målområde! Förutom denna fina retur står springer Lundberg med bollen 21 gånger för 104 yards under matchen och han utses till Tyresö Royal Crowns bästa spelare i finalen.

Efter Lundbergs touchdown är Stockholms ledning reducerad fram till 42–35 och när Tyresös Malcolm Engström (årets defensiva linjespelare i Superserien Herr 2023) blockerar en punt och ger Royal Crowns bollen på Stockholms 11-yardslinje känns det som att matchen nu istället är på väg att luta över i Tyresös favör. Men när Oliver Lundberg springer med bollen med sikte på Stockholms målområde slås den ur hans händer av Stockholm Anton Holm Längeby och Mean Machines linebacker Alaudin Azemi kan ta hand om densamma.

Denna turnover blir avgörande, för bara fyra spel senare har Mark Pappas sprungit 37 yards för en touchdown och gett Stockholm ledningen med 48–35. Och nu börjar poängen och klockan definitivt rinna ifrån Tyresö.

Stockholms Waraphon Ben Prasopsin slår ner en passning när Tyresö har ett fjärde försök – Stockholm har också två interceptions i matchen, genom Denny John och Leo Pontecorvi Spagnoli. Och när Mark Pappas en stund senare hittar fram till Anton Blomgren för en ny touchdown och när Stockholms kicker Alvin Gustafsson (som i halvtid utsågs till Årets Special teams-spelare i Superserien Herr 2023) sparkar in 55–35 är matchen definitivt avgjord. Inte blir det lättare för Tyresö när man fått sin amerikanska QB Hamish McClure utvisad på driven dessförinnan, en av tre Tyresö-utvisningar under matchen.

De sista minutrarna i matchen tar lång tid att spela klart men till slut kan Stockholm Mean Machines ta ett knä i marken, huvudtränare Fredrik Pilbäck får en dusch på sidlinjen och jublande Mean Machines-spelare får fira föreningens andra raka SM-guld och 15:e guld totalt.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.