SWE3 har förlängt avtalet med Sebastian Brinkenfeldt som förbundskapten för juniorlandslaget i amerikansk fotboll fram till och med 2027.
Sebastian Brinkenfeldt har en bakgrund som tränare i Täby Flyers där han coachat sedan 2007 och där han idag också är sportchef. Efter att ha varit förbundskapten för Utvecklingslandslaget ungdom (ULU) sedan 2015 tog han 2019 över som förbundskapten för det svenska juniorlandslaget (JLL) och nu är det klart att han fortsätter även kommande år då SWE3 och Sebastian Brinkenfeldt har förlängt avtalet fram till och med 2027.
– Det har varit och fortsätter vara en fantastiskt spännande och rolig resa, både med ULU och nu med JLL. Redan 2019 satte vi visionen att det svenska juniorlandslaget ska tillhöra ett av världens främsta landslag på juniorsidan och det börjar med att vara bäst i Europa. JLL ska vara en organisation som möjliggör för våra juniorspelare att testa sin förmåga mot bästa internationella motstånd och en miljö där man kan utmanas och utvecklas som spelare. Under inledningen av 2023 har vi förstärkt samarbetet med ULU, ett arbete som kommer fortsätta under året för att successivt integrera de två landslagen. Långsiktigt kommer det skapa en plattform där våra bästa juniorer utmanas, utvecklas och får tävla på en helt ny nivå, och på samma gång tillhöra ett av världens främsta juniorlandslag, säger Sebastian Brinkenfeldt.
Som förbundskapten för juniorlandslaget har Sebastian Brinkenfeldt lett Sverige till ett EM-silver i Italien 2019, till ett NM-guld i Danmark 2021 och till ett nytt EM-silver i Österrike 2022. Hans senaste landskamp som förbundskapten var nu i april där Sverige vann EM-semifinalen mot Danmark i Kristianstad och därmed blev klara för ytterligare en EM-final, även denna gång mot Österrike.
Utöver sitt civila arbete och uppdraget som förbundskapten läser Sebastian Brinkenfeldt också Idrottens elittränarutbildning (ETU) en vidareutbildning förlagd på Bosön för tränare på elitnivå. Utbildningen genomförs som en uppdragsutbildning vid GIH, Gymnastik och idrottshögskolan, och har till syfte att höja tränares kompetens i att leda svensk idrott till internationell framgång.
– Jag ska villigt erkänna att det var några år sedan jag senast satt i skolbänken, och då var det helt andra ämnen som studerades, så det har varit en viss omställning. Utbildningen är likväl väldigt spännande och ytterst relevant, både för mig som tränare och i arbetet som förbundskapten. Mest av allt uppskattar jag diskussionerna med tränare från andra idrotter som sker i samband med ETU-träffarna. Olikheterna mellan idrotterna är många, men likheter i ledarskapet är många.