Niclas Carlson skriver nytt kontrakt med SAFF

Niclas Carlson, Gävle, har skrivit nytt kontrakt med SAFF att verka som fysansvarig för förbundet och de olika landslagen.

Niclas är av Socialstyrelsen legitimerad kiropraktor och utbildad fystränare genom SISU Riksidrottsförbundet och Bosön. Han har jobbat som kiropraktor i 30 år och är en av grundarna till Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och har utvecklat svensk kiropraktik under 90-talet som lärare, föreläsare, ordförande i Kiropraktiska Föreningen och rektor på Kiropraktorhögskolan.

Ditt uppdrag är att de svenska landslagen i amerikansk fotboll ska hålla en fysisk standard som är på topp i Europa. Hur ska du göra för att uppnå detta?

“Genom att bevaka den amerikanska fotbollens utveckling i Sverige och Europa. Omvärldsanalysen berättar hur de bästa lagen i Österrike, Tyskland, Frankrike, Finland och resten av Europa tränar. Svenska lag som vill spela och vinna på internationell hög nivå tränar på samma sätt. Min uppgift är att berätta hur det fysiska läget är och att matcha svenska spelares test- och träningsresultat mot de bästa spelarna och lagen inför ett kommande EM-kval nästa år.”

Vad har du för erfarenhet av amerikansk fotboll?

“Min erfarenhet av amerikansk fotboll sträcker sig från 80-talet som spelare i Gävle fram till början av 90-talet då jag avslutade min spelarkarriär med ett SM-guld med Uppsala. Efter det som seniortränare, junior- och ungdomstränare fram till 2004-05 då vi vann U19-SM med Gävle. Sedan dess har jag jobbat med landslagsutveckling i SAFF regi och som fystränare för IFAF World Team.”

Hur ser du på att arbeta tillsammans med den nya förbundskaptenen Andreas Ehrenreich?

“Andreas Ehrenreich och jag har en bra relation från klubblag- och landslag sedan tidigare och ett bättre val av förbundskapten finns inte. Andreas har full koll på den moderna fotbollen och fysträningen som ligger till grund för spelarnas prestationer på planen i landskamper och större mästerskap. Att Andreas ansvarar för både junior- och seniorlandslaget gör att unga spelare som klarar av att ta steget från junior till senior elit får chansen att spela internationell toppfotboll.”

Hur ser du på Superserien och damserien ur ett fysiologiskt perspektiv?

“Toppspelarna i Superserien håller internationella standard. Svenska topplag spelar och vinner i Champions Leauge för att dom är fysiskt bra förberedda. På damsidan upplever vi just nu en generationsväxling där nya spelare tar plats för att man fysiskt klarar av att spela spelet fullt ut.”

Hur bra fysik måste man ha för att tillhöra något av landslagen?

“Utvecklingen i alla bollsporter går mot att det i framtiden kommer att vara atleterna som spelar match och att resten får titta på. Det gäller att hela tiden hänga med i utvecklingen och vara tränad för uppgiften. Utvecklingen visar att lag som idag spelar B-EM inom kort kommer att tillhöra Europatoppen. Fysiken måste vara på topp när du mäter dej mot de bästa spelarna i Europa. Spelare och lag som tillhör Europatoppen spelar om medalj i ett världsmästerskap. En EM-medalj som junior och senior kräver i stort sett världsklass”

Hur ser du på skador och andra risker i en kontaktsport som amerikansk fotboll?

Fysträning ska både vara skadeförebyggande och prestationshöjande. Det är så man håller sig borta från skador. De bästa lagen i alla lagbollsporter fystränar sina spelare året runt för att minimera skaderisken och för att kunna vara bäst när det gäller i streckstrider, slutspel och finaler. Det gynnar också landslagsspel i alla sporter när spelarna är som bäst tränade när landslagen spelar och klubblagen vilar. Det är självklart att inte ta ut en redan skadad spelare när man spelar klubb- eller landslagsfotboll. Genom att hela tiden testa och träna spelarnas fysiska förmåga så minskar risken för skador på träning och match.

Vad tror du, kan Sveriges herrlandslag åter ta medalj i ett EM?

“Att Sverige ska vara ett av medaljlagen i ett mästerskap är vår målsättning. Det är en del av mitt och Andreas Ehrenreich uppdrag att förbereda laget så att vi spelar om en medalj på EM. Situationen är i stort sett densamma för herrlandslaget, damlandslaget och juniorlandslaget. Sverige kan lika gärna spela om medalj eller om en 5-6 plats på EM. Det är så lite som skiljer spelare och lag i ett större mästerskap. Det lag som tränar bäst vinner mest. Alla vet hur man tränar, men det gäller att få jobbet gjort. Det är en inställningsfråga och handlar ytterst om ett gott ledarskap som genomsyrar hela verksamheten i både klubblag och landslag.”

“Landslaget blir i regel inte bättre än vad den samlade klubblagsverksamheten är. Det är spelare från klubblagen som ska se till att Sverige tar medaljer. När det finns en röd tråd för Svensk amerikansk fotboll där ledare och spelare gemensamt jobbar för att skapa förutsättning för att tävla och vinna i ett större mästerskap så händer det.”

Du har lång erfarenhet inom idrotten. Vilka landslag och klubbar har du jobbat med?

“Jag har jobbat med träning i 30 år och jobbar idag med ungdomars utveckling främst inom hockey och fotboll och utbildar i tränare i träningslära åt Svenska Ishockeyförbundet. Jag jobbar även med RF-elitavdelning mot olika specialförbund och hjälper deras elitaktiva och landslag att prestera på topp. Jag jobbar med både dam och herrlandslag och på uppdrag av internationella agenturer för hockey, fotboll och basket som tar spelare från Europa för spel i NBA och NHL.”

Du har också internationella uppdrag. Berätta om dem?

“Mitt arbete som strength and conditioning coach åt den amerikanska fotbollens internationella organ IFAF och deras World Team har pågått sedan 2010. Med uppdraget att träna och utveckla världens bästa amerikanska fotbollsspelare bosatta utanför USA. Varje år under Superbowlveckan spelar IFAF World Team en match mot Team USA. 2012 besegrades USA av Världslaget. En bedrift inget annat lag hade klarat av sedan 1869 när fotbollen föddes. Tillsammans med tränare från världens alla hörn utvecklas den amerikanska fotbollen med sikte på att den i en framtid ska bli en olympisk idrottsgren.”

Du är också en uppskattad föreläsare. Hur många föreläsningar blir det om året?

“Som fystränare håller jag föreläsningar för klubbar, föreningar, landslag och förbund under hela året. I det nya avtalet med SAFF kommer det att ingå föreläsningar för spelare och tränare även för klubblagen. Tidigare har mina föreläsningar, som täcker amerikansk fotboll ,varit för landslagets personal och nu tänker vi göra landslagets fysträning ännu mer publik.”

Du har även utvecklat en internettjänst för hälsa och prestation kallad Webcoach. Kan också privatpersoner få råd och tips där?

“Webcoach är en personlig tränare på nätet för alla som har ett testresultat som kan förbättras med hjälp av fysisk aktivitet. Webcoach används av tränare och spelare i ett 30-tal olika länder och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller elitaktiv. Du utvecklas i din egen takt mot uppsatta mål.”

Du verkar inte ha något fel på självförtroendet när du kallar dig världens bäste fystränare. Är du det?

“Självförtroende är en framgångsfaktor. Kanske en av dom viktigaste för att nå framgång i sport. Världens bästa är något som du redan är eller något som du vill bli när du sätter upp mål med din träning. Jag är nominerad och vald bland väldens fystränare att träna och utveckla spelarna i IFAF World Team för att kunna mäta sig mot USA. Det är klart att det är lätt att vara oblyg då.”

THOMAS WESTLIND

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.