Eldsjälarna inom svensk idrott sägs ibland vara utrotningshotade. Men inom amerikansk fotboll finns många ideella krafter med stort engagemang. Ett sådant exempel är herrlandslagets materialare Lars-Göran Waldemark från Gävle.
-Lasse är ovärderlig för vår landslagsverksamhet. Han är alltid först på plats och den sista att lämna och levererar alltid ett perfekt resultat, säger Svenska Amerikansk Fotbollförbundets generalsekreterare Fredrik Haraldson.
Eldsjälar kallas alla de människor som överallt i vårt land bygger klubbhus, träningslokaler, servar de aktiva och arrangerar tävlingar. Dessa personer lever en stor del av sitt liv inom idrotten och är oftast det nav runt hela den lokala klubben roterar. Utan dem fungerar helt enkelt inte klubben.
De arrangerar lotterier, basarer, underhållning, bidrag, medlemsavgifter mm. Vanligen tjänar eldsjälen inte en krona på sitt föreningsarbete. De brinner för sin klubb och är beredda att lägga hela sin fritid när det behövs. Men de är ofta anonyma och uppmärksammas sällan.
Vissa hävdar att eldsjälarna håller på att säcka ihop under alla de krav, förväntningar, bidragsansökningar och redovisningar för att få kommunala och statliga bidrag. Sen förväntas föreningarna också driva anläggningar. Ovanpå allt detta ska de ta fullt samhällsansvar för integration, värdegrundsfrågor, jämställdhet mm som samhället tycker är viktigt.
Lasse Waldemark, 55, aktiv lagledare och materialare sedan 10 år inom Gävle Red Devils och sedan tre år också i herrlandslaget, är dock en oumbärlig fixare. Han satsar det mesta av sin fritid på sporten. Först på plats och sist hem. Materialförvaltaren är sannolikt den som träffar spelarna mest.
-Det är det positiva gensvaret från spelare och övriga kolleger i staben som driver mig, berättar han.
Som så många andra eldsjälar inom sporten så började han engagera sig på allvar när sonen startade träningspassen med Gävle Red Devils U17-lag 2008. Men redan på 80-talet fick han smak för spelet när TV3 sände NFL-matcher med legendariska kommentatorn PA Gullö. Dessförinnan var det handboll som gällde för Lasse.
Numera har han också engagerat hustrun som medarbetare och lyckas på det sättet kombinera familjelivet och sportintresset.
2013 tillfrågades han om han kunde vara med på ett landslagsläger på Bosön. Därefter fick han frågan om han ville följa med och jobba med landslaget under en match på Sicilien. Många utlandsresor har det blivit under påföljande år.
-Det är ett väldigt roligt jobb och man lär sig alltid nya saker. Dessutom är det kul att träffa så många olika människor med så olika bakgrund som samlas under ett och samma tak.
Planering och ordning och reda är Lasses viktigaste honnörsord. Det är ingen nackdel att också vara lite händig. För mycket prylar är det att hålla redan på. Flera hundra kilo bagage är inget ovanligt att släpa runt på.
När laget är uttaget gäller det att samla ihop all information om spelarna så att det blir rätt storlekar på hjälmar, tröjor, skydd och skor. En personlig packning åt alla behövs plus reservprylar, verktyg etc. En landskamp för Lasse innebär planering flera veckor i förväg och ett par dagars efterarbete
Efterarbetet är minst lika viktigt och tidskrävande med tvätt, inventering, eventuella lagningar och insortering i förrådet i källaren i Idrottens Hus i Stockholm.
Lasses son ingår efter en knäskada i våras numera i Red Devils tränarstab. Amerikansk fotboll är alltså rena familjeangelägenheten för Waldemarkarna från Gävle.