Imponerande insats förde ungdomslandslaget till seger mot Finland

En del matcher minns du längre än andra och det svenska ungdomslandslagets 27-21 vinst mot Finland i Viking Bowl III i Vantaa utanför Helsingfors kommer vara en av dem. Laget såväl som ledarstab visade karaktär, vilja och förmåga och vände underläge till en dramatisk seger i slutminuterna.

De svenska damlandslaget hade förlorat med minsta möjliga marginal mot Finland, medan de svenska flagglandslagen var överlägsna i sina fyra matcher mot finskt motstånd. Men det var ungdomslandslaget som fick äran att avsluta en helg full av finnkamper på MUP Stadium i Vantaa utanför Helsingfors.

Inledningsvis var det dock Finland som höll i taktpinnen i helgens avslutande landskamp och de kunde också ta ledningen i mitten av första kvarten genom en TD-passning till hemmalagets MVP i matchen, Santtu Vehkomäki. Samme Vehkomäki tar också emot Finlands andra touchdown en bit in i andra kvarten.

Men flera gånger i matchen visar Sverige karaktär och kommer tillbaka från ett underläge. I den första kvarten  springer QB Ture Nilsson in kvitteringen 7-7 och i den andra hittar Sveriges andra QB, Liam Blom, fram till Erik Lentell som tråcklar in bollen i målområdet och gör ställningen till 14-13. Sverige missar det efterföljande extrapoängsspelet, vilket gör att Finland kan gå till halvtidsvila med en poäng ledning.

I den andra halvleken tvingas Sverige punta på sin första drive, och Finland tar vara på möjligheten och utökar sin ledning till 21-13. Och just då känns det från läktarplats som att flytet inte riktigt är med Sverige och att det är Finland som är på väg att ta över och avgöra landskampen. Men Sverige gör så mycket bra denna match, och den fjärde kvarten ska bli enormt dramatisk.

Den börjar med att Finland trycker på för att utöka sin ledning, men efter att det svenska försvaret tvingat Finland att punta når en lång svensk passning fram till WR Isak Granberg, vilket sätter upp ett springspel för en TD av Liam Blom, och därefter också en tvåpoängspassning till Erik Lentell. Med drygt 7 minuter kvar av matchen har vi nu ställningen 21-21 – och nu ska det avgöras!

Finland får en första möjlighet, men en fin finsk drive avslutas av att den finska QB:n ”strip-sackas” av den mycket duktige defensiva linjemannen Jonathan Johansson, som tillsammans med bl.a. Sveriges MVP i matchen, Linus Lindberg, sätter den finska QB:n under hårt tryck flera gånger i matchen. Dock misslyckas också Sveriges försök att avgöra matchen när en passning på fjärde försöket på Finlands 19-yardslinje går i backen med 2 minuter och 21 sekunder kvar, ställningen fortsatt 21-21.

Guldläge för Finland att avgöra matchen – men in i handlingarna kliver safety Robin Persson, som ställer sig framför en finsk passning och tar en matchavgörande interception! Detta ger Sveriges anfall tillbaka bollen lång ner på finländsk planhalva och endast tre spel senare kan Erik Lentell springa in matchavgörande 27-21 till Sverige!

Finland får förvisso en sista chans med mindre än minuten kvar, men lyckas inte komma längre än till mittplan innan matchen är över och svenska armar sträcks mot den blå finska himlen.

– Det här var den roligaste matchen som jag har coachat, konstaterar förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt efter matchen. Och mycket av det som hände i matchen hade vi pratat om inför landskampen. Att Finland skulle göra den första poängen och att de skulle ta ledningen i fjärde kvarten var saker vi ansåg var troliga och som vi förberett oss för och tränat på. Det läger på Bosön som vi höll dagarna innan finnkampen gjorde att vi hade ett otroligt bra fokus och en bra känsla när matchen drog igång, alla visste precis vad de skulle göra och vad som krävdes.

Sebastian Brinkenfeldt poängterar också att detta var mer än en match, en vinst.

– Det här är resultatet av en process som har pågått i mer än ett år. Under resan har de 150 spelare som ursprungligen ingick i ULU blivit de 37 som följde med till Finland, och som under hela året arbetat hårt för att uppfylla de fyskrav och den kravprofil vi ställer på de som ska representera Sverige internationellt. Det krävs en stor portion ansträngning av var och en. Men det arbete som spelarna och deras föreningar gör under året, och som landslagsstaben förvaltar, är det som gör att vi kan prestera som bäst när det krävs som mest.

Att Sverige kom tillbaka från underläge flera gånger under matchen utan att någon gång stressa eller få panik var imponerande att se från sidlinjen. Det ska bli spännande att fortsätta följa utvecklingen hos detta lag och dessa spelare, och matcher som denna kommer vi sent att glömma.