Mikael Gustafson, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, summerar sitt första år som ordförande genom att lyfta fram alla de goda krafterna, såväl ideella som professionella. Han ser fram emot den dag när ungdomar går med en oval boll under armen på väg till skolan.
[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column]Hur summerar du ditt första år som ordförande?
– Det har varit ett bra år – det har hänt många positiva saker som tagit vårt förbund framåt. Sedan är det för snävt att bara titta på ett år. Att vi kunnat göra bra saker 2016 är till stor del ett resultat av allt det arbete som inleddes i samband med att vi till slut fick ordning på livet efter det att VM ställdes in 2014. Utan en stark ekonomi och bra medarbetare går det inte att driva verksamheten som vi gjort det.[/column]
[/columns_row]
Vad är du mest nöjd med?
– Det är många saker. För det första att vi har ett kansli med riktigt duktiga och dedikerade medarbetare som bland många saker ökat de ekonomiska anslagen från bland annat RF, Riksidrottsförbundet, till förbundet. Jag är också nöjd med att vi har visat Superserien på TV4 samt genomfört vår HBTQ-certifiering, och alla de positiva effekter det fått för oss även utanför vår egen idrott. Vidare, att vi jobbat med både elit och bredd – landslagsorganisationen inklusive RIG, Riksidrottsgymnasiet, är på plats – samt även satsningen på utveckling av föreningar och distrikt. Slutligen: utan en stark styrelse som jobbat hårt hade det här inte kunnat ske, så den är jag också mycket nöjd med. Men igen, det här är inte bara effekten av det senaste årets arbete. Grunden för årets verksamhet började vi lägga redan hösten 2014. Sett ur det perspektivet är vi både på en rätt och spännande väg, och det finns hur mycket kul som helst kvar att göra – allt med sina respektive utmaningar förstås.
Om du fick ta om ett beslut, vilket skulle det vara då?
– Jag vet inte om det finns något beslut vi skulle fattat annorlunda men det vi inte gjort, eller gör, tillräckligt bra är att kommunicera med våra distrikt, föreningar och medlemmar. Det har successivt blivit bättre men det är långt ifrån bra. Kommunikation kommer inte naturligt för oss och jag vet inte varför det är så. Det jag vet är att vi inte lyckas föra ut allt bra vi gör och möta det behov av information som finns. Det är fortfarande för mycket av ”jävla förbundet” i många sammanhang och jag tror att en del av det handlar om just kommunikation. Vi behöver utveckla kommunikationsinsatserna under 2017, och det ska vi göra.
Hur skulle du relativt kort summera det internationella läget?
– Det är en bra fråga! Var saker och ting egentligen befinner sig är inte helt tydligt. Det är planerat en process i CAS som förväntas lösa det internationella dilemmat, men jag är tveksam till om CAS är den ”silver bullet” man väntar på. Det kommer sannolikt att finnas de som inte följer CAS utslag och då kommer problemen att kvarstå i någon omfattning. Jag är oklar på vart det tar oss, men sannolikt kommer det att behöva byggas upp något nytt som förhoppningsvis de flesta länder över tid kommer att ansluta sig till, men det kommer att ta tid. Just nu har vi tre fraktioner internationellt sett och kanske kan vi få två av dessa att bygga något nytt – det skulle underlätta och kanske kunna locka andra att bli en del av det nya.
Hur har det påverkat SAFF och medlemsföreningarna?
– Mest tydligt är föreningarnas möjliget att spela matcher mot de lag föreningarna önskar. Så länge SAFF är en del av IFAF NY (en av tre fraktioner), så gäller att alla internationella matcher ska sanktioneras därifrån. Om inte så sker fungerar det inte. Risken att tillåta spel i en icke-sanktionerad match är att vi som nation, och våra föreningar, inte lämnas tillträde till andra internationella turneringar eller bjuds in till sådana.
– För förbundet innebär det internationella läget generellt sett att vi lägger alldeles för mycket resurser på att hantera det, och det är rätt mycket tid som går till sådant. Vi har i förbundsstyrelsen diskuterat hur vi ser på framtiden – om vi ska vara med i något IFAF eller om vi ska ställa oss neutrala. Det kokar till slut ned till vilket läge som ger oss, föreningarna och landslagen mest på både kort och lite längre sikt. Vi kommer under året att utvärdera vår position. Vi får se vad vi kommer fram till. Den diskussion vi hade med IFAF NY och Carlstad Crusaders i samband med BIG6 och NEFL har varit viktig för oss i det beslutet.
Vilka stora utmaningar står SAFF och medlemsföreningarna inför den närmaste tiden?
– Det finns flera, bland annat kommunikation som jag nämnde tidigare, sett ur förbundets perspektiv. En annan utmaning är att få amerikansk fotboll att växa. Jag är övertygad om att vi har alla förutsättningar – vår idrott är attraktiv att utöva för många. Trots det får vi inte riktigt till det. Under 2016 växte vi inom områdena PeeWee och dam, men inte inom andra delar – vi till och med backade i vissa delar. Inför 2017 ser vi bland annat ett lag mindre i Superserien. Det görs nu ett arbete för vår långsiktiga utveckling – Strategi 2025 – och jag hoppas att det kan hjälpa oss att ta nästa steg. En viktig del i det arbetet är att stärka våra distrikt och föreningar som är en del i vår fokuserade satsning på utveckling – att skapa stabilitet och livskraft i den infrastruktur som distrikt och föreningar utgör.
Vad behövs för att lyfta amerikansk fotboll Sverige ordentligt?
– Vi måste ha fler livskraftiga föreningar och distrikt som tillsammans med ännu flera duktiga ledare, domare och coacher bygger upp vår idrott. Starka organisationer med en sund ekonomi som tillsammans med engagerade människor kommer att göra vår idrott till vad den är: en idrott för alla. Tänk om några år, när vi ser att det spelas amerikansk fotboll på skolgårdar, genomförs turneringar mellan skolor och ungdomar på väg till skolan har en amerikansk fotboll under armen, och inte någon annan, konstig boll! Eller när vi går in i en sportaffär, eller på bensinmacken, och det första vi möts av är en korg med amerikanska fotbollar som är till salu. Då vet vi att amerikansk fotboll har lyft och blivit vad den förtjänar i Sverige!
Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Sol, värme och en fantastisk sommar för amerikansk fotboll – och möjlighet att åka mycket HD!
Intervjun är gjord av Thomas Björn