Finland och Sverige till final efter två övertygande segrar

Favorittippade Finland och Sverige togs sig båda till final i Nordiska mästerskapen för herrarnas U19-landslag genom att under fredagen besegra Danmark med 39-6 respektive Norge med 38-0. Turneringen avgöras på söndag med guld- och bronsmatcher på moderna Kristianstad Arena.

Finland och Danmark var först ut på ett soligt Kristianstad IP, och det smällde inledningsvis på rejält när ett engagerat danskt försvar, med stöd från en högljudd sidlinje, spelade bra. Men ju längre matchen led desto mer tog Finland över, och i den andra kvarten gick man ifrån danskarna.

I halvtid hade man en till synes betryggande ledning 17-0, men i början av den tredje kvarten såg det trots allt ut att kunna bli spänning i matchen när Danmark reducerar till 17-6 på sin första drive i den andra halvleken. Men säg den lycka som varar – Finland svarar direkt, går upp till 24-6 och maler på fram till slutresultatet 39-6.

Här hittar du matchstatistiken från Finland-Danmark

Här ser du hela matchen i efterhand

En klar och övertygande seger för Finland följdes upp av att Sverige och Norge gjorde entré i turneringen för att göra upp om vilket lag som får möte Finland i söndagen final.

Och det blev en riktig smakstart för svenskarna då WR Theodore Landström tog matchen första spel hela vägen in för en svenska touchdown och svensk ledning med 6-0 redan efter 8 sekunder av matchen.

Den första halvleken fortsatte i samma stil och Sverige kunde gå upp till bekväm 32-0 ledning i paus efter ett ”hat trick” – tre raka touchdowns – av RB Jonathan Gustafsson och bra spel av det svenska försvaret, där den defensiva linjen satte bra tryck på Norges annars duktiga QB. Sveriges fjärde och sista touchdown i den första halvleken gjordes av hemmasonen Max Forsback från arrangörsföreningen Kristianstad Predators.

Jonathan Gustafsson slutar matchen med 10 rusher för 72 yards och 3 TD:s, medan Sverige håller Norge till -22 (!) yards rushing i matchen. I det svenska försvaret visade Klas Mazetti vägen med 3,5 tacklingar och 1 interception, medan bl.a. Sebastian Bergström Nilsson och Felix Grönqvist, den senare med 1 tackling, 1 blockerad passning, 1 fumble recovery och 1 sack, stack ut på den defensiva linjen.

Den andra halvleken blir betydligt jämnare.. Sveriges anfall tappar fart samtidigt som Norge spelar upp sig, främst i defensiven. Men det var trots det Sverige som stod för andra halvlekens enda poäng när RB Victor Lundberg Cimrell fastställde slutresultatet till 38-0.

Här hittar du matchstatistiken från Sverige-Norge

Här ser du hela matchen i efterhand

De två övertygande segrarna gör att blir Finland och Sverige som gör upp om guldet i NM på söndag med avspark kl. 13, medan Danmark och Norge spelar om bronsmedaljen redan kl. 10. Båda matcherna spelas på nya Kristianstad Arena.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.