David Hedelin, 25, försöker finna sig tillrätta i sin nya hemstad Dallas. I början av maj var han med i årets draft till NFL, den nordamerikanska proffsligan, men förblev odraftad. Istället blev han knuten till Dallas Cowboys som så kallad fri agent.
Helsingborgaren David Hedelin kommer närmast från collegefotbollen på i Purdue University i Lafayette, Indiana, där han tagit sig fram i USA:s mest populära sport. Efter två säsonger där kände han sig mogen för att försöka ta steget upp till NFL. Trots sina 1,92 och 135 kg blev han inte draftad som förste svensk men fick däremot ett kontrakt med Dallas Cowboys som så kallad free agent.
Du blev inte draftad, men blev senare en odraftad så kallad free agent knuten till NFL-klubben Dallas Cowboys. Vad innebär det?
“Egentligen är det ingen stor skillnad mellan att bli draftad i 5:e, 6:e eller 7:e rundan och att vara en free agent. Oavsett vilket så kan man få sparken när som helst. Fördelen med att vara en free agent är att man är fri att välja vilket lag som helst, beroende på vilka erbjudanden man får. Som free agent skriver man även kontrakt direkt, vilket hjälpte mig när jag sökte visum.”
David trodde att han faktiskt hade chans att bli en av de 235 draftade spelarna i det stora jippo som den årliga NFL-draften i USA är. I år skedde den i Chicago. Tyvärr blev det inte så. Men redan innan själva uttagningen var över ringde telefonen. Det var Davids agent som förklarade att han hade fem minuter på sig att bestämma sig om han ville spela för Cowboys.
Dallas Cowboys är ett av de mest framgångsrika lagen i NFL:s historia och har ligarekorden för flest på varandra följande säsonger med vinst. Laget har spelat flest slutspelsmatcher samt har flest spelade Super Bowl-matcher. Hur känns det att vara knuten till ett sådant lag?
“Det är förstås stort och man märker stoltheten hos många av mina lagkamrater. Man tänker dock inte på att man tränar sida vid sida med Tony Romo, Tyron Smith, Jason Witten, Dez Bryant osv. Man fokuserar mest på att göra ett bra jobb och förbättra allting, dag för dag.”
Dallas Cowboys är enligt tidningen Forbes också det mest värdefulla laget i Nordamerika och värderas till 1,5 miljarder dollar. Det är även ett av de rikaste lagen i NFL med en årlig intäkt av 250 milj dollar. Kommer du att tjäna mycket pengar om du får en plats i laget?
“Ja, jag skulle tjäna mycket pengar i så fall men det är inget jag tänker på utan jag ser främst detta som en väldigt tuff utmaning att ta en plats i laget”
Har du uppnått din dröm nu?
“Nja, mitt mål är att ta en plats i ett NFL-lags 53-mannaroster, helst i Dallas Cowboys.”
“Jag är inte där ännu. Jag är också realist och vet att möjligheterna att göra det är små. Jag ska dock ge allt jag har för att nå det målet. Mitt första mål med USA-äventyret var dock att få en akademisk examen, vilket jag nu fått och det känns toppen. Jag har inget att förlora och ger därför allt nu i NFL.”
Vad avgör om du får en plats i laget?
“Först och främst måste tränarna tro att jag kommer att kunna leverera stort inom en 1 årsperiod; dvs. att jag en dag ska kunna gå in och spela matcher och göra bra ifrån mig. För att jag ska kunna göra det så behöver jag förbättra min teknik och det jobbar jag med varje dag.”
Hur har den första tiden i Texas varit?
“Det har varit tufft, både fysiskt och mentalt. 12 timmars arbetsdagar inkluderat träningar, möten och studier i form av spelboken. Man får också lära sig mediateknik och hur man ska bete sig gentemot sina lagkamrater och omgivning.”
Dallas Cowboys har en relativt nybyggd hemmaarena i Dallasförorten Arlington, AT&T Stadium, som tar över 100 000 åskådare och är världens största inomhusarena. Hur kommer det att kännas att spela inför en sådan jättepublik?
“Det skulle ju vara fantastiskt! Nu har jag dock haft turen att redan ha fått spela college football inför över 90 000 åskådare (matchen Nebraska-Purdue). Det är häftigt och verkligen inspirerande att spela inför en stor publik. Det är dock inget man tänker på när man väl har blivit van med det. Man fokuserar bara på sin prestation och hur laget presterar.”
Vägen för David till ett NFL-lag har inte varit spikrak. För sex år sedan lämnade familjen Hedelin Sverige och slog sig ned på den nyinköpta vingården i Mendoza-distriktet i Argentina. Under ett och ett halvt år arbetade han som vinbonde, ett tungt jobb i hett klimat.
Tanken på att fortsätta spela amerikansk fotboll, som han lärde sig under uppväxtåren på Lidingö utanför Stockholm, övergav han dock inte. City College of San Fransisco blev hans första klubb i USA 2012, där han spelade på den offensiva linjen. Via Michigan State fortsatte han sedan till Purdue.
Snabbheten, explosiviteten och den aggressiva spelstilen är styrkorna som David Hedelin lever på. I USA är det ovanligt att en utlänning lyckas ta plats som Tackle i den offensiva linjen.
Vad händer nu under sommaren innan serien startar?
“Försäsongen slutar den 25 juni och efter det kommer jag hem till Sverige en månad. Förhoppningsvis så är jag skadefri då och kan träna för fullt inför träningslägret som börjar i slutet på juli. Man ska dock komma ihåg att ingenting är säkert i NFL och mycket kan hända, både positivt och negativt. Man kan bara göra sitt bästa och sen får man se vad som händer.”
Den nye svenske förbundskaptenen Andreas Ehrenreich, som nu ska bygga upp ett nytt landslag, nämner Davids namn när han talar om önskelistan på svenskar som spelar i USA. Han skulle gärna vilja ha med David i truppen.
Du har tidigare spelat i det svenska juniorlandslaget. Hur ser du på eventuellt spel i det svenska herrlandslaget i framtiden?
“Det skulle vara jättekul. Andreas är ju en väldigt duktig och kompetent ledare. Han var faktiskt och tittade på vår hemmamatch mot Nebraska förra året och det var riktigt kul att träffa Andreas då. Att vi (Purdue) dessutom vann mot Andreas favoritlag Nebraska gjorde inte saken sämre. Haha!”
Det var tolv år sedan en svensk senast tog plats i NFL. Det var Ola Kimrin som spelade en handfull matcher för Washington 2004.