Crusaders tillbaka på tronen – tog sitt nionde SM-guld

Efter två raka finalförluster är Carlstad Crusaders tillbaka på toppen av Superserien för herrar. En dominant första halvlek för Carlstad följdes upp av en nervkittlande andra där Stockholm Mean Machines så när kom ikapp. Men Crusaders kunde hålla undan och vinna med 14–12 (14–0) på Tingvalla IP.

Stockholm Mean Machines kom in i SM-finalen med två raka SM-guld och en serieseger i bagaget, men i den första halvleken var det vitklädda Carlstad Crusaders som dominerade totalt. Och det började redan på första spelet när Niko Lester tar avsparken hela vägen till Mean Machines 35-yardslinje. Det blir inga poäng då, men en ny lång retur, denna gång en puntretur av Darius Lewis, ger Carlstads anfall bollen på Mean Machines 40-yardslinje. Fem spel senare kan Carlstad göra matchens första poäng och gå upp i ledning med 7–0 med drygt 6 minuter kvar av första kvarten när QB Danny Farley hittar fram till tidigare nämnde Lester.

Medan Carlstad dominerar inledningen har Stockholm Mean Machines problem med flaggor. Carlstad får fyra first downs efter bestraffningar på Mean Machines bara i den första halvleken, två av dem på den drive där Carlstad för sin första touchdown. Det är även en flagga för blockering i ryggen som tar bort Mean Machines touchdown med 30 sekunder kvar av den första halvleken. När Mean Machines försöker med en till passning in i målområdet tar Per Lindelöf emot bollen men landar utanför baklinjen.

Innan dess har Carlstad utökat sin ledning till 14–0 när ett fint passningsspel ställer Mean Machines försvar och Kevin Börzsei kan promenera in i Mean Machines målområde. Carlstads försvar spelar inspirerande fotboll genom hela den första halvleken och en interception av Carlstads Daniel Gunnarsson sätter stopp för Mean Machines bästa drive i samma halvlek.

Den andra halvleken börjar som den första slutade, med en flagga på Mean Machines. Men när Alpha Jalloh springer 60 yards på halvlekens andra spel öppnar matchen upp sig. Mean Machines Per Lindelöf kan på spelet efter ta emot en touchdown på en passning från Timothy Morovick och reducera till 14–6. Carlstads Christian Kuylenstjerna lyckas dock blockera den efterföljande extrapoängssparken, vilket gör att reduceringen stannar vid 14–6, något som längre fram ska visa sig bli matchavgörande.

Men Mean Machines ska komma närmare. En interception av Thomas Anessiadis sätter stopp för fler Carlstad-poäng och på tredje försöket och goal från Carlstad 1-yardslinje kan Morovick själv trycka in en touchdown, vilket tar upp Stockholm till 14–12. Men på grund av den blockerade sparken tidigare tvingas man gå för två – men misslyckas, och ställningen fortsätter vara 14–12 till Carlstad.

Med en tvåpoängsledning tar Carlstad tar över på egen 36 yardslinje med 6 minuter och 57 sekunder kvar av matchen. Och Mean Machines får aldrig bollen tillbaka. Crusaders lutar sig mot seriens bästa offensiva linje och årets running back i Superserien Herr, Emil Knutsson. Den senare springer 8 gånger för 30 tunga yards på matchens avslutande drive, och när siffrorna på matchklockan tickat ner till 00:00 är Mean Machines guldsvit bruten och Crusaders åter bäst i Sverige.

Darius Lewis – med 5,5 tacklingar, 3 tacklingar för förlust av yards och en sack – utses till matchens bästa spelare i finalen. Men det hade också kunnat bli Jacob Bergwall som imponerar och tar emot 8 passningar för 72 viktiga yards. Denny John leder Mean Machines försvar med 8 solotacklingar, medan QB Morovick får fram 15 av 26 passningar för 217 yards, 1 TD och 1 interception.

Här hittar du statistiken från SM-finalen

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.