Crusaders imponerande i storseger mot Mean Machines i SM-finalen

Många hade väntat sig en jämn final av 2024-års upplaga Superserien Herr – men så blev det inte. Carlstad Crusaders stormade fram i SM-finalen och vann med klara 51–22 (21–14) inför 1 117 åskådare på Tyresövallen i Tyresö den 6 juli.

Matchstatistik

Se om SM-finalen på SWE3 Play

Carlstad Crusaders hade gått obesegrade genom serien på vägen mot SM-finalen, och besegrat Stockholm Mean Machines i lagens inbördes möte under säsongen. Men de flesta väntade sig trots allt en jämn och spännande SM-final på ett Tyresövallen där regnet droppade ner under matchinledningen. Men i takt med att regnet upphörde så visade korsriddarna från Värmland med besked att 2024 var deras år.

Redan 1 minut och 50 sekunder in i matchen kunde Alexander Chaanhing springa in matchens första touchdown och ge Carlstad ledningen med 7–0 – samma Chaanhing skulle komma att springa in ytterligare tre touchdowns och 185 yards på 17 ruscher och välförtjänt utses till bästa spelare i Carlstad (Stockholms Anton Blomgren utsågs till detsamma för förlorande Mean Machines).

Stockholms QB Derek Green hade inte sin bästa dag i karriären och Carlstads Strahinja Stepovic kunde plocka ner två interceptions bara i den första kvarten. Den första gjorde att tidigare nämnde Chaanhing kunde springa in 14–0 till Carlstad.

Stockholm reducerar till 14–3 efter en blockerad punt som resulterar i ett field goal av Hugo Backing, men Strahinja Stepovic andra interception gör att Carlstad QB Slade Jarman – som slutar matchen med 16 av 31 passningar för 166 yards och 2 touchdowns, liksom 33 viktiga yards på marken – själv kan springa in 21–3 innan den första kvarten är över.

Som vi nämnt blev inte SM-finalen jämn, men i den andra kvarten kommer Mean Machines trots allt tillbaka in i matchen. Man går upp till 21–11 genom Robin Gavelin-Miranda, som blir 21–14 efter ett field goal av Hugo Backing. Men om den andra kvarten tillhörde Stockholm så tillhörde den första, tredje och fjärde kvarten Carlstad Crusaders.

I inledningen av den tredje springer Alexander Chaanhing 55 yards och utökar Crusaders ledning till 28–14. 30–14 blir det genom en safety efter att Stockholm misslyckas med en punt. Och tre spelar senare kan Chaanhing springa 63 yards för en touchdown fram till 37–14. Och när Slade Jarman hittar fram till Albin Forsman står det 44–14 på resultattavlan och det börjar lukta guld för Carlstad Crusaders. Och inte luktar det mindre guld när Abraham Suoma tar en interception i inledningen av den fjärde kvarten, vilket gör att Forman kan ta emot sin andra TD-passning från Slade Jarman fram till 51–14.

Stockholm Mean Machines snyggar förvisso till sifforna till 51–22 i slutsekunderna, men om matchen resultatet finns det inte mycket att säga – Crusaders domineraera på linjerna, presterar bättre på planens samtliga positioner och Mattias Eriksson visar som vanligt vägen i försvaret med 15 tacklingar, följt av Elias Rosenqvists med åtta. Albin Forsman är den stabila kicker han varit genom hela säsongen och är sju av sju på extrapoäng under matchen.

Huvudtränare Christian Forsman dränks i vatten, segercigarrerna och guldhattarna åker fram och i takt med att klockan tickar ner på noll kan Carlstad Crusaders fira SM-guld för herrar 2024 – såväl som SM-guld för damer 2024 och SM-guld för juniorer 2023. Något gör de bra i de värmländska skogarna.

Skicka in din berättelse!

Skicka in en matchrapport eller berätta om en eldsjäl i din förening. Ditt bidrag publiceras här på swe3.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om allt det senaste inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige.